Tips
Hieronder vindt u enkele tips om u te helpen uw mond gezond te houden. Uw eigen goede, dagelijkse mondverzorging vormt een onmisbaar aandeel in de verzorging van uw gebit. Uw mondgezondheid kan uw algemene gezondheid beïnvloeden en andersom.
Bekende situaties die een verhoogd risico vormen voor de gezondheid van uw gebit zijn een te geringe mondverzorging en vaak eten of drinken. Maar ook knarsetanden, contact met (maag)zuur of het hebben van een droge mond. Lees hieronder meer en via het tabblad
links.

Kinderen
Neem uw kinderen zo vroeg mogelijk mee naar de praktijk als u een afspraak voor controle of korte behandeling heeft. Dit uiteraard alleen als u niet bang bent want kinderen voelen uw angst feilloos aan.
Vanaf hun tweede jaar adviseren wij een gebitscontrole bij hen uit te laten voeren. In hun beleving ‘tellen’ wij alleen de tanden en kiezen terwijl zij alleen op de grote stoel of op schoot bij één van de ouders zitten.
Recent doorgebroken tanden en kiezen zijn vatbaarder voor tandbederf onder andere doordat het glazuur nog niet heeft kunnen rijpen. Daarom is het erg belangrijk dat u hun gebit dagelijks twee maal goed poetst en dat een gebitscontrole minimaal twee keer per jaar plaatsvindt.
Heeft uw kind ondanks uw goede zorgen een gaatje dat behandeld dient te worden? Na één of meerdere wenafspraken hoeft uw kind geen angst voor de tandarts te ontwikkelen. Doe nooit valse beloften en neem er de tijd voor! Het behandelen van kleine kinderen kan bij elkaar veel tijd kosten, een afspraak duurt per keer maximaal 30 minuten, dat is al een hele opgave voor ze.

Angst
We kunnen u natuurlijk zeggen dat u niet bang hoeft te zijn. Als u het toch bent zeg het ons gerust zodat wij hier rekening mee kunnen houden en meer tijd kunnen reserveren. Zorg er voor dat u bij uw afspraak zonder kinderen komt zodat zij uw angst niet over kunnen nemen.
Bent u erg bang, dan verwijzen wij u graag naar een angsttandarts zodat u extra begeleiding kunt krijgen en hopelijk een (groot) deel van uw angst kwijt kunt raken.
Kinderen met angst voor de tandarts die ondanks enkele wenafspraken (erg) bang blijven verwijzen wij naar een kindertandarts. Na verloop van tijd wordt in overleg met u bepaald wanneer uw kind weer terug kan in onze praktijk.

Verdoving
Sommige behandelingen zullen toch pijn (kunnen) doen. In vrijwel alle gevallen is een verdoving mogelijk. Uw wang of lip zal wat dik aanvoelen en u kunt tijdelijk last ondervinden met praten, drinken of eten. Dit gevoel verdwijnt in de loop van enkele uren vanzelf. Let er wel op dat u niet op uw lip of uw wang bijt, dit kan een wond veroorzaken. Let extra op bij kinderen dat zij dit ook niet doen.
Heeft u vervelende ervaringen (gehad) met een verdoving (o.a. allergie)? Meld het ons!

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Wij nemen graag uw medicijngebruik samen met u door in verband met eventuele risico’s tijdens uw tandheelkundige behandeling. Neem uw medicijnpaspoort mee dat u bij uw apotheek kunt opvragen. Wij bewaren het vervolgens in uw dossier.
Gebruikt u bloedverdunners? Blijf ze innemen, ook al heeft u een afspraak bij de tandarts vanwege kiespijn en u denkt dat een tand of kies er uit zal moeten. Tijdens het consult zullen wij samen bespreken wat er gedaan kan worden.

Droge mond
Sommige medicijnen of medische behandelingen en bijvoorbeeld stress, versnellen het verkrijgen van tandbederf doordat de speekselklieren minder speeksel of speeksel van mindere kwaliteit produceren. Er is hierdoor minder bescherming tegen het vormen van tandbederf, zelfs als u heel goed poetst, flost en niet vaak eet en/of drinkt. Het krijgen van een droge mond kan zo geleidelijk ontstaan dat u er gewend aan bent geraakt. Laat u zich niet verrassen en neem tijdig extra maatregelen! Meestal houdt dit in het gebruik van extra fluoride en soms ook kunstspeeksel, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Allergie
Bent u allergisch of overgevoelig voor bepaalde stoffen? Zeg het ons direct bij aanvang van uw bezoek.

Gebitsslijtage

Tandweefsel dat in contact komt met zuur lost direct op. Als het glazuur eenmaal verdwenen is, zal het zachtere tandbeen dat zich eronder bevindt nog sneller op kunnen lossen. Uw tanden kunnen zichtbaar korter worden, knobbels van kiezen kunnen verdwijnen en uw tanden en kiezen kunnen gevoeliger worden.
Zure drank of eten genuttigd? Spoel direct na met water en daarna eventueel met een fluoride oplossing (een beetje tandpasta mag ook) of als u maagzuur in uw mond heeft gekregen en wacht minstens één uur met tandenpoetsen. Anders zou u het deels opgelost tandweefsel kunnen wegpoetsen en verliest u nog meer tandweefsel.

Knarst u (’s nachts)? Overweeg een stabilisatiesplint om uw tanden en kiezen tegen het slijten te beschermen.


Verzorging

Voor een gezonde mond en gebit is uw eigen goede mondverzorging nodig, evenals een regelmatige gebitscontrole (en gebitsreiniging) door de tandarts. Dit kan één, twee of meerdere keren per jaar zijn. Op deze manier kunnen we samen problemen in een vroeg stadium ontdekken en behandelen om verergering te voorkomen.

U doet er verstandig aan om tweemaal daags twee tot vier minuten per poetsbeurt te poetsen met een fluoride houdende tandpasta en ’s avonds ook de ruimte tussen alle tanden en kiezen te reinigen met flos, tandenstokers, ragers of een combinatie hiervan. Kunt u dit niet meer opbrengen vlak voor het naar bed gaan? U kunt uw mondverzorging opsplitsen en bijvoorbeeld de ruimte tussen de tanden en kiezen eerder op de avond doen.

Houd een dagelijks eet- en drinkpatroon aan van maximaal drie maaltijden en vier tussendoortjes aan.

Sport
Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers in allerlei kleuren op maat te maken om de kans op tandletsel tijdens het beoefenen van risicovolle sporten te verkleinen. De kosten van een gebitsbeschermer zijn uiteindelijk kleiner dan de kosten van de eventueel opgelopen schade.